AktuelltFamiljegraven
i Alingsås
RapporterFritextsökLogga inOmVillkor
2021-05-03
Brattska släktträdetGeniRötterWikitreeGeneanet

Brattska släkten

2020-10-02

Nancy Bratt, 1880–1965

Innehåll

 • Familjen Bratt
 • Familjen Dickson
 • Vikaryd
 • Minnesord
 • Familjen Bratt

  title Nancy Bratt

  Nancy Ellen Maria Bratt[1] föddes 2 januari 1880 i Karlsborg. Hon avled  6 februari 1965 i Stockholm. Föräldrarna var Sven Iwan Bratt, (1846–1916) och Elise Bratt (1855–1942), född Nilsson. Nancy hade åtta syskon: Elis Johannes, Engelbert Natanael, Iwan Iwansson, Olof Natanael, Ingrid Ebba Margareta, Karl Axel, Ellen Lydia och Kerstin.

  Familjen Dickson

  title Nancy och Axel

  Nancy gifte sig 10 februari 1890 med Axel Dickson (1850-1927). De fick fyra barn: James Iwan Axel (18 mars 1899), Olle Elis (16 januari 1901), Eleonore Elise Beatrice (11 mars 1904) och Harald (24 februari 1912). 

  "Redan när jag bodde på Karlsborg (därifrån flyttade vi till Göteborg 1889), hörde jag talas om Dicksönerna och deras rikedom. Jag minns att Emil Dickson gjorde sin värnplikt på Karlsborg och då såg jag honom, när han gick tillsammans med ett par andra till sina måltider som ej intogos tillsammans med övriga värnpliktiga. Han utpekades såsom något extra!

  Axel kom till Karlsborg på vårvintern 1889 och skulle hålla föredrag i nykterhet och då besökte han oss - jag tror att Pappa hade något med föredraget att göra, och dessutom hade Axel excerserat vid Pappas regemente.

  Nancy Dickson, Bråten, Takene, Brunsbergp 16/8 1953"[2]

  Vikaryd

  title Vikaryds slott
   

  title Vikaryds slott auktioneras bort, SvD

  Slottet Vikaryd eller Ellensdal som det också kallades, invid Mjörn, byggdes 1885-86 av Axel Dickson i italiensk renässansstil. Inredningen var mycket påkostad. 1946 revs slottet och byggnadsmaterial kom att användas i andra byggnader på skilda orter.

  Än idag finns delar av grunden kvar. Platsen känns mycket laddad. Ett sexkantigt lusthus i trä står kvar nere vid sjön och en tidig halvt raserad transformator i tegel hittar man en bit ute på ängen. Det senare påminner om en gammal vindmölla i Provence.[3]

  "Västgötaslott ska rivas. Hembiträdesbrist och skatter orsaken", skriver SvD 23 mars 1945.[4]

  Ett kuriosum; den 23 januari 1918 överlämnades insamlade medel från västgötakvinnorna till h.m:t konungen av bla Nancy Dickson och Signe Bratt. Insamlingen uppgick till 54.000 kr och skulle användas för inköp av ett aeroplan.[5]. Då pågick fortfarande första världskriget som avslutades 11 november 1918.

  Minnesord

  "När man försöker att med några ord karaktärisera Nancy Dickson, finner man snart hur svårt det är att finna ord av den valör, ger täckning för den stora beundran hennes talrika vänner kände för henne. Att hon alla avseenden var underbar, därom är alla emellertid ense. Hon stod helt i särklass, när det gällde att visa intresse för allt och alla och att i varje situation finna ett vänligt ord för dem hon mötte i livet; hög som låg. Det var en upplevelse, var gång man hade glädjen att få träffa henne. Hon har säkert aldrig i hela sitt liv tänkt en ovänlig tanke, än mindre sagt ett vänligt ord till eller om någon.

  När hon vid nyss fyllda 18 år ingått äktenskap med Axel Edvin Dickson, ägare till slottet Vikaryd i Västergötland, blev hon där under många, många år värdinna i ett stort de hem, där massor av gäster gick ut och in, och mot alla var hon lika förekommande, lika älskvärd och dessutom lika intresserad av var och en. Och för sina många underhavande var hon som en mor. Tusende och åter tusende stá sedan den tiden i stor tacksamhetsskuld l henne. Hon hade många sociala och humanitära intressen och var under ett flertal år ledamot av kommunalfullmäktige i Alingsås landsförsamling, fattigvårdsstyrelse och barnavårdsnämnd, sekreterare Älvsborgs husmodersförening m m. Även nykterhetsfrågan lig henne varmt om hjärtat, och hon verkade länge inom Blåbandsrörelsen.

  Hon var ingalunda förskonad från sorger. Tvärtom! Men hon bar dem och sina egna lidanden ett föredömligt ut. På Stockholms sjukhem, där hon slutade sina dagar, spred hon glädje bland personal såväl som patienter och räckte till för alla. Tomrummet efter henne kan aldrig fyllas, men hennes utomordentligt vackra minne kommer förvisso aIt bevaras av alla som fått förmånen att lära känna henne. 

   

  HELMER BRATT"[6]

  Fotnoter

  1) Släktträdet
  2) Dicksons släktföreningen
  3) Slottet Vikaryd,
  4) "Västgötaslott ska rivas. Hembiträdesbrist och skatter orsaken",
  5) Vid kungens mottagning, SvD
  6) Nancy Dickson död, SvD

  Brattska släkten

  Denna webb berättar om Släkten Bratt från Brattfors med besläktade familjer.

  Till webben hör släktträdet med samma namn.

  Innehållet baseras främst på:

  • Helmer Bratt: Några anteckningar om släkten Bratt från Brattfors och med sannolikt befryndade släkter med namnet Bratt
  • Christian Bratt: Bratt från Brattfors. en släktkrönika
  • Anteckningar gjorda av Ellen Bratt (1893-1987)
  • Geni

  Ambitionen är att inte bara berätta om personers relationer utan även något om den tid de levde i.

  Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.com