AktuelltFamiljegraven
i Alingsås
RapporterLogga inOmVillkor
0000-00-00
Brattska släktträdetGeniRötterWikitreeGeneanet

Family

Erlend Thorfinnsson 1040–1098

Erland Thorfinnsson (släktträdet )var tills idag min äldsta dokumenterade släktning - förutsatt att alla uppgifter mellan honom och mig är rätt. Men nu har det kommit en artikel i engelska Wikipedia: Paul and Erlend Thorfinnsson med uppgift om att deras föräldrar var Thorfinn Sigurdsson (1009?-c. 1065) och Ingibiorg Finnsdottir och att Erlend hade en bror Paul (död 1098).

Erlend och Paul regerade tillsammans som Earls of Orkney. Genom sin mamma Ingibiorgs far Finn Arnesson och hans hustru var familjen släkt med de norska kungarna Olav II och Harald II.

De beskrivs båda som "långa, stiliga män, kloka och milda, som tar ganska mycket efter sin mors sida av familjen. Deras liv och tider återges i Orkneyinga Saga, som först skrevs ner i början av 1200-talet. av en okänd isländsk författare.

Thorfinn

Källorna till Thorfinns liv är nästan uteslutande nordiska sagor, som skrevs ner långt efter tiden för de händelser i hans liv som de upptecknar. Huvudkällorna är Olafs saga och den mer detaljerade Orkneyinga sagan, som sammanställdes på Island i början av 1200-talet. Mycket av informationen som den senare innehåller är "svår att bekräfta" även om det är en "allmänt trovärdig" berättelse i detta sammanhang.

Tags:

Brattska släkten
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se

htmlend