IT-hjälpen

5 0

Fritextsök i tillgängliga texter:


Innehåll

2017-12-18

Enkelt knep parar ihop Android-mobilen med Windows

Äntligen kan du få Android och Windows att funka bättre ihop. Så här använder du Microsoft Launcher i senaste uppdateringen av Windows 10.

Microsoft Launcher är en kallad appstartare, alltså ett program som tar över telefonens hemskärm och byter utseende och funktioner. Olika tillverkare kör egna appstartare, och det är förklaringen till att en mobil från Samsung ser annorlunda ut än en från Sony – trots att båda kör Android.

Förutom att ge mobilen ett nytt gränssnitt innehåller Microsoft Launcher även funktionen Fortsätt på dator. Om du besöker en sajt på mobilen kan du snabbt och smidigt skicka den vidare till din dator – så du kan fortsätta läsa där. På samma sätt kan du börja titta på ett Youtubeklipp på mobilen och fortsätta på datorn.

Har du Iphone finns inga appstartare, men du hittar samma funktion i den avskalade appen Continue on pc.

Enkelt knep parar ihop Android-mobilen

 

För: Alla Till sidan

2017-12-04

Avinstallation av Peel

Nu har jag äntligen fått iväg ett mail till Samsung om hur man avinstallerar programmet Peel  som ger sig rätten att kopiera uppgifter som jag absolut inte vill lämna ut till ett företag som inte jag själv valt. Det primärt ansvariga företaget är dock Samsung som installerar det på nya mobiler på ett sätt som gör att programmet inte kan avinstalleras.

Ämne:
Avinstallera Peel Smart Remote TV Guide

Text:

Jag vill avinstallera programmet efter som jag inte valt att installera det. Jag vill absolut inte ge programmet behörighet att
* Läsa kalenderhändelser och konfidentiell information
* Lägga till och ändra kalenderhändelser och skicka epost till gäster utan värdens vetskap
* Läsa kontaktdata
* Ändra eller ta bort innehåll på SD-kortet
* Läsa innehållet på SD-kortet
* Se WiFI-status
* Se Bluetooth-inställningar
* Läsa telefonstatus och ID
* Fullständig tillgång till Internet
* Mm
Jag menar att genom att företaget bakom programmet ger sig denna rätt så bryter man mot Personuppgiftslagen och kommer att under nästa år även bryta mot Dataskyddsförordningen (EUs lag General data protection regulation).

Jag är angelägen om att snarast få besked om hur jag avinstallerar detta program.

Vänligen
Hans Iwan Bratt

Jag har också skrivit om det på tidningen M3 Facebooksida och anmält det till Datainspektionen.

För: Alla Till sidan

2017-12-01

Nyheter i Google Kalender

Google Kalender har ett nytt utseende med ett antal nya funktioner för händelser, kalendervy och inställningar som hjälper dig att hantera din tid mer effektivt och få saker gjorda. Här är några höjdpunkter.

 • Snabböversikt över händelseinformation
 • Lägg snabbt till nya händelser
 • Nya visningsalternativ
 • Hantera inställningar på ett ställe

Det går bra att pröva den nya kalendern och sedan återgå till den tidigare. Googles kalender finns för Apple IOA, Android och webbläsare på Windows.

För: Alla Till sidan

2017-11-30

Varning för appen Tap parental control

Tap parental control har installerats utan min medverkan på plattan (inte på mobilen). Utgivare är Peel Technologies Inc. Detta företag har tidigare installerat programmet Peel Smart Remote TV Guide i mobilen. Detta program går inte att avinstallera.

Wikipedia ger värdefull information om företaget:

 • It also allows users to browse on the app for content to watch and learns viewing habits to enable the platform to deliver personalized recommendations.  The platform provides TV networks with a way to promote their programming to consumers. Företaget samlar således information om TV-tittandet och användning av annan wifiutrustning och marknadsför program och produkter helt sannolikt mot ersättning.
 • [The program] is integrated with Samsung and HTC devices for delivery to device purchasers as a preloaded app.[6] On Samsung devices it is called “WatchOn” or “Smart Remote.” On HTC it is called “SenseTV” or “TV.” As of August 2015 “WatchOn” and “Smart Remote” have been renamed to Peel Smart Remote. Please also note that the peel remote app can never be fully uninstalled from a device. Once installed adverts will pop up on screen everytime the screen turns on.Det är alltså Sansung som har installerat appen på min platta och som också gjort det omöjligt att ta bort programmet.

Det visar sig att programmet har etablerat förbindelse med hela vårt nätverk inklusive huvuddator, backupdator, router, ett antal enheter för sladdlös överföring inom hemmet, våra mobiltelefoner, Apple-TV, Googles förbindelse mellan mobiltelefoner och TV (Chromacast). Den har även skapat förbindelse med en enhet som jag inte kan identifiera.

Appen Tap parental control samlar in följande uppgifter och kan utföra följande åtgärder från i vart fall i min mobiltelefon och min platta:

 • Uppgift om var jag befinner mig genom när jag är nära nätverket
 • Uppgift om var jag befinner mig med hjälp av GPS
 • Ändra och radera information på SD-kortet 
 • Läsa innehållet på SD-kortet
 • Få full tillgång till nätverket
 • Avinstallera och installera genvägar
 • förhindra att surfplattan försätts i viloläge
 • anslutar och kopplar bort utrustning till det lokala nätverket
 • tillgång till faktureringstjänsten Google Play
 • starta program när utrustningen startas
 • ta emot data från Internet
 • se anslutningar till nätverket
 • dessutom aviserar företaget att det kan ta sig fler rättigheter

Det finns vissa möjligheter att begränsa appars rättigheter om utrustningen använder Android 6 eller senare. Plattan har version 6, men telefonen har version 5.

Peel Smart Remote gick att inte att avinstallera via "Mina appar och spel"/Installerade appar/Avinstallera. Däremot fungerade det via Inställningar/program. Det verkar som om då även programmet Tap parental control togs bort.

 

För: Alla Till sidan

2017-10-21

Ny version av Windows 10

Windows 10 Fall Creators Update

Jag har installerat den senaste versionen av Windows 10 "Fall Creators Update" på två datorer. Inga problem. Men det tar tid. Räkna med minst två timmar.

Alla kan inte installera denna version som ställer krav på vissa egenskaper hos maskinen.

Det är ingen brådska att installera. Det kan vara bra att vänta på att vi som vill testa direkt gjort våra erfarenheter.

Det finns massor av nya funktioner i Windows 10.

1. Länka dator till Android eller iPhone. Då kan man börja skriva på telefonen och sedan fortsätta direkt där man slutade. Så fort jag noterat telefonnumret som fick jag ett sms med länk till första appen. Klickade på länken.

Inget händer. Ja, ja allt kan ju inte fungera direkt.

Men när jag bläddrar i Androidprogrammen hittar jag två Mikrosoftikoner, men det inte om det var något av dem som just installerats.

Den ena ikonen går till en app med rubriken "En tryckning för att verifiera din identitet". Det var nog den nya.  Trycker först på en knapp (det enda valet) och ska sedan trycka på knappen "Nästa".

Men inget händer. Ja, ja allt kan ju inte fungera direkt.frown

Förmuläret för registrering av telefonnumret har nu fått länken:  Hantera alla enheter som är kopplade till ditt Microsoft-konto. Tyvärr händer inte när man klickar på den.

Ja, ja allt kan ju inte fungera direkt.cry

Jag ger upp och går vidare till nästa feature.

2.  Paint 3D. Utvecklingen går nu snabbt mot alltmer tredimensionella bilder. Det har jag prövat en tid på Android. Det går hyfsat att ta 360 graders bilder, men djupseendet fungerar inget vidare med den utrustning jag har.

3D är intressant. Men jobbigt!

3. Diktera text i stället för att skriva

4. Ebook med noteringsmöjligheter

5. Pinna, dvs möjligheten att markera sidor, som att sätta upp dem på kylskåpsdörren.

6. Microsofts anti-malware program Windows Defender har uppdaterats. Just nu går det inte att komma fram till Macrosofts servicecenter där man ställer in hur Defender ska fungera.

Ja, ja allt kan ju inte fungera direkt.undecided

7. Inloggning med ansiktsigenkänning. En teknik som kommer snabbt. Men det krävs en kamera som jag inte har.

8. Snabblåsning. Bra speciellt om det går snabbt att låsa upp. Funkar inte nu. Ja, ja...

9. Låsning via Bluetooth. Dator låser sig när man lämnar dator med telefonen på sig. Bra om man har Bluetooth i dator. Vilket jag inte har.

10. Nya säkerhetsinställningar. Mycket viktigt avsnitt som dock är värd en egen text. Återkommer.

Detta är inte allt, men förhoppningsvis det viktigaste.

Intrycket så här långt är att det finns skäl att avvakta med uppdateringen.

För: Alla Till sidan

2017-09-06

Irma och andra orkaner

Vi som har släkt och vänner som kan komma att drabbas av orkanen Irma vill gärna följa utvecklingen löpande. Och det är enkelt. Men här är några tips:

Hör av dig om du har uppgifter om andra länkar som informerar om Irma.

/Hans Iwan

För: Alla Till sidan

2017-07-31

Idag är det 29.556 infekterade datorer i Sverige

Är det möjligt att nästan 30.000 datorer i är infekterade i vår lilla land. Uppgiften kommer från statliga cert.se med uppdraget:
CERT-SE är Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Response Team) med uppgift att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga IT-incidenter. Verksamheten bedrivs vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Ett program som fn bidrar mer än andra än Microsofts Outlook. Det beror på tre olika fel som gör att fjärrangripare för att exekvera godtycklig kod eller få kontroll över systemet.Om du använder Outlook är det viktigt att du uppdaterar programmet så snart Microsoft har släppt den rättade koden.

Även IBM har många fel, men fn inte i konsumentprogram, IBM och Microsoft arbetar givetvis med att lösa problemen.

Här är en listan över nyrapporterade infekterade program, bl.a. Paypal, Joomla och MS Paint. Även Apple har drabbas, t.ex. iTunes for Windows och iCLoud for Windows, Safari och operativsystemet IOS.

En karta som visar de infekterade datorernas fördelning över landet och typ av användare. Där finns också uppgifter om hur Cert.se samlar in uppgifterna.

Alla kan rapportera in programvaror som är säkerrisker. Jag tänker t.ex. rapportera Battery Doctor.

För: Alla Till sidan

2017-07-31

IT-hjälpen nr 4 - med löpsedel

Denna gång har brevet formen av en utförlig löpsedel med länkar till nya texter.

Dags för ny telefon?

Jag funderar på att köpa en ny mobiltelefon. Min nuvarande Samsung Note 3 krånglar, men det kan bero på batteriet som kan bytas ut. Glaset är sprucket men det har jag vant mig med. Däremot är det irriterande att Samsung inte uppdaterat Android till senaste version. Idag har den version 5.0 och senaste versionen är 7.1. Note 3 lanserades 2013 så kanske finns det nu någon bättre telefon.

Läs mer...

Ofta tomt batteri? Ett nytt kostar inte så mycket.

Men är det batteriet som är dåligt eller är det appar som drar mycket ström.

Läs mer...

Varning för Battery Doctor!!!

När man installerar appar i telefonen eller plattan går man ofta med på extremt långtgående krav från programutvecklaren. Det gäller att se upp och ta bort program som ställer krav på att kunna ta över telefonen och ta full kontroll över all information. Battery Doctor är en sedelärande historia.

Läs mer...

Idag är det 29.556 infekterade datorer i Sverige!

Myndigheten Cert.se undersöker var vecka landets datorer - även din. Och de hittar massor av sjuka datorer.

Läs mer...

Något du vill veta om IT?

Det är bara att svara på detta brev med en fråga.

Sommarhälsningar

Hans Iwan

För: Alla Till sidan

2017-07-31

Varning för Battery Doctor!!!

Går det att undersöka ett mobilbatteris kvalitet? Toms guide (en webb jag har stort förtroende för) rekommenderar Battery Doctor som finns både för Android och Iphone/IOS och är gratis (dvs annonsfinansierad). Vad gör programmet? Bäst att installera och kolla hur det funkar.

Doktorn första funktion “optimerar”. Det låter fint, men jag vet inte vad programmet gör. Det rapporterar en enormt utökad batteritid som knappast kan vara sant.

Nästa funktion innebär att programmet rapporterar när batteriet är fulladdat. Det är en bra funktion då batterier inte mår bra att vara kopplade till elnätet när batteriet är fullt. För att kunna varna så vill programmet kunna sända “message”. När jag säger ok till det kommer programmet med denna begäran:

Det är givetvis helt galet att gå med på något sådant så jag avbryter.

Bäst att kolla vilka rättigheter programmet begärde - och som jag godkände - vid installationen. Här är de:Godkänner man detta så kan programutvecklaren kan inte bara ta över mobilen när de vill utan har också tillgång till uppgifter om personerna omkring en. Hur kan någon acceptera detta? Hur många har läst kraven?

class="code">Nej det programmet vill jag inte använda. Det åker ut.

Vem är det som vill ha alla dessa uppgifter? Företaget heter Cheetah Mobile Inc. Företaget och har inte gått så lysande de senaste åren.

Det låter som om företaget är amerikanskt, men oj vad man kan bedra sig. Cheetah är kinetiskt med huvudkontor i Bejing. Företaget mobila appar har mer än 634 miljoner aktiva användare i januari 2017!

Företagets appar tränger djupt in i mobiltelefonerna. Jag är övertygad om att den politiska ledningen i Kina när som helst kan få igenom ett krav på att företaget ska komplettera sina produkter med virus och annat otyg. Tänk tanken att 634 datorer helt plötsligt stannar.

Hur tar man reda på programutvecklarnas krav?

Det är inte så svårt. På Android gör man så här:
Klicka på Google Play, sedan Installerade appar, sedan på appens namn, sedan längst ned på Behörighetsinformation.

För: Alla Till sidan

2017-07-31

Nytt batteri?

Är det bättre att köpa ett nytt batteri i stället för en ny telefon? Idag har jag

Galaxy Note III 3,8V 4200mAh
High-Capacity Gold Battery for …. N9005.

Låter fint, eller hur? Det är dock inte originalbatteriet, som var på 3.200mAh, utan ett jag köpt senare.

Ett batteri för Note 3 kostar 169 kr hos Teknikdelar. Plus frakt 29 kr. Kjell & Co har ett originalbatteri, men priset är 349:90.

Ett nytt batteri gör kanske susen - förutsatt att det nuvarande batteriet är dåligt. Det kan ju vara appar som drar mycket ström. Jag ska ta reda på ett program som avgör saken.

För: Alla Till sidan

2017-07-31

Ny mobiltelefon?

Jag funderar på att köpa en ny mobiltelefon. Min nuvarande Samsung Note 3 krånglar, men det kan bero på batteriet som kan bytas ut. Glaset är sprucket men det har jag vant mig med. Däremot är det irriterande att Samsung inte uppdaterat Android till senaste version. Idag har den version 5.0 och senaste versionen är 7.1. Note 3 lanserades 2013 så kanske finns det nu någon bättre telefon.

Hela specen för min nuvarande Note 3 finns här.

Ett tag lutade jag åt HTC som har 14 produkter med Android 6.0 och senare. Men bara fyra har bättre skärmupplösning än den jag har nu. Note 3 har 1080x1920 pixlar och de fyra från HTC har 1440x2560 pixlar. Det är bara en HTC som har uttag för hörlurar vilket är ett måste för mig. Men denna modell har batteri som inte kan bytas ut, vilket är helt orimligt. Så HTC är inget alternativ för mig.

Apple då? Inget alternativ. Jag har använd Android sedan systemet kom och vill kunna styra och ställa med telefonen. Dessutom är Iphone alltid väldigt dyra. Dessutom finns det redan en Iphone-användare i huset så jag kan lära mig en del om IOS.

Jag testar Huawei, Samsung och LG. Då finns det 109 modeller med Android 6.0 och senare och som har en skärm mellan 5 och 6 tum. Dock uppfyller endast 22 av dem kravet på utbytbart batteri. Alla dessa klarar 4G och har hörlurskontakt.

Pixeltäthet är viktigt. Nu har jag 386 PPI, (punkter per tum). Då jag inte vill ha en sämre upplösning så återstår nu bara 13 produkter.

En mobil är numera lika mycket kamera som telefon. Idag har kameran 13 megapixlar. Det klarar alla återstående mobiler. Lika viktigt är det med sensor som fångar bilder, men tyvärr saknas denna uppgift. Upplösningen vid filmning är i min nuvarande telefon 4096x2160 (4K) pixlar. Och det klarar faktisk bara en enda telefon: LG G3 D855 16GB.

Men 16GB är alltför lite. Idag har jag det dubbla. Det betyder mycket då operativsystemet lägger beslag 6 GB. Vid 16GB återstår alltså 10 GB, men vid 32GB återstår 26GB för lagring av program och data som bilder, ljud och texter.

Dock har LG klart bättre upplösning, inbyggd trådlös laddning, utbyggbart minne till hela 128GB, Android 6. Priset är ca 3.000 kr, vilket är lågt i denna klass av telefoner. Hela jämförelsen mellan Note 3 och LG finns här.

Funderar du på att byta telefon? Här gärna av dig så kan vi leta tillsammans.

För: Alla Till sidan

2017-07-14

Verifiering via SMS är inte säkert

För att logga in på vissa tjänster så ska man sända ett SMS-meddelande. Det anses inte längre säkert. Det är en metod som bl.a. Google rekommenderat och använt, men som Google kommer att avveckla. 

Google wants you to stop using its SMS two-factor sign-in

För: Alla Till sidan

2017-06-23

Gratis Microsoft Office

Gratisversioner av Office Online-program

Gratisversioner av Office Online-program. Skapa, dela och samarbeta överallt.

Allt du behöver är webbläsaren på en dator. Välj en panel nedan för att komma igång. Det är helt kostnadsfritt.

För: Alla Till sidan

2017-06-23

Google ska sluta läsa sina användares mejl

Google ska sluta läsa sina användares mejl

Google meddelade under fredagen att man inte längre kommer söka igenom Gmail-användares inkorgar för att kunna rikta annonser, skriver AFP. I ett pressmeddelande uppger it-jätten att man även i fortsättning kommer ”personalisera” annonser men att detta kommer baseras på annan data, såsom sökhistorik.

Källa: AFP

Etiketter: Google, Mail, Epost, AFP


För: Alla Till sidan

2017-06-11

Slippa pinkoden hemma

Det finns många olika sätt med vilka man kan öppna sina mobil eller platta. Det kan vara ansiktsigenkänning, fingeravtryck, vissa rörelser, genom att rika en grafisk symbol på skärmen, mm. Det kanske vanligaste är dock att skriva en kod. Och det kan vara väldigt irriterande om man måste skriva koden var gång telefonen ska öppnas.

Kan man slippa att logga in med pinkoden när man är hemma? 

På Android gör man följande:

1. Klicka på inställningar

2. Klicka på säkerhet

3. Klicka på betrodda agenter

4. Klicka på Smart Lock

5. Ange din pinkod

6. Välj betrodd plats

7. Klicka på Lägg till betrodd plats

8. Markera på kartan var den betrodda platsen ligger

9. Svara Välj när du får frågan "Vill du använda den här platsen"

Du kan ange flera betrodda platser. Det är också möjligt att slippa ange pinkod genom att ange en rörelse, en annan enhet eller en viss röst. 

Källa: 5 alternative (and easier) ways to unlock your Android phone

För: Alla Till sidan

2017-06-07

Nya regler krävs för att stärka integriteten (B)

DN Debatt. ”Nya lagar och regler krävs för att stärka den personliga integriteten” (betallänk)

"Sätt målet att Sverige ska bli världsledande när det gäller att skydda den personliga integriteten. För att understyrka behovet av den här breda kraftsamlingen anser vi att regeringens digitala strategi ska kompletteras med den uttryckliga ambitionen att Sverige ska bli världsledande både när det gäller att använda digitaliseringens möjligheter och när det gäller att skydda den personliga integriteten."

För: Alla Till sidan

2017-05-25

Ny lag om personlig integritet (GDPR)

EU beslöt i april 2016 om ett nytt regelverk för behandling av personuppgifter. Medlemsstaterna ska tillämpa reglerna från maj 2018. Det kommer att innebära en hel del förändringar för de som behandlar personuppgifter.

Regelverket består av två rättsakter. Den mest central är den allmänna dataskyddsförordningen för personuppgifter generellt. Därutöver har EU antagit ett direktiv om personuppgiftsbehandling för brottsbekämpande verksamheter.

EU-kommissionen lämnade dessutom i januari 2017 ett förslag på en ny förordning om integritet och elektronisk kommunikation som ska gälla för tele- och internetoperatörer. Förslaget ska ersätta det nuvarande direktivet 2002/58/EG som har genomförts i Sverige genom bestämmelser i lagen om elektronisk kommunikation. Kommissionen lämnade samtidigt förslag till en ny förordning som reglerar EU-institutionernas behandling av personuppgifter.

Källor:

För: Alla Till sidan

2017-05-15

Google mail varnar: Osäkert vem som är avsändare

Ibland visar Google mail varningar i inkommande post:

Gmail kunde inte verifiera att meddelandet faktiskt skickades från telia.com (och inte från en spammare).  Läs mer

Vad betyder frågetecknet och varningstexten?

Google: "Om ett frågetecken visas bredvid avsändarens namn är meddelandet inte autentiserat. Det innebär att Gmail inte vet om meddelandet faktiskt kommer från den person som ser ut att ha skickat det. Om du ser detta ska du vara försiktig med att svara eller ladda ned eventuella bilagor."  (Se Kontrollera om Gmail-meddelandet har autentiserats)

När det finns ett frågetecken så klicka på nedåtpilenunder avsändarens namn. Om något av följande visas är meddelandet autentiserat:
 • rubriken Skickat av och domänens namn, t.ex. google.com.
 • rubriken Signerat av och avsändardomänen
Om meddelandet inte är autentiserat visas ett frågetecken bredvid avsändarens namn. Om du ser detta ska du vara försiktig med att svara eller ladda ned eventuella bilagor.

E-postmeddelanden kan autentiseras med SPF eller DKIM.
 • SPF anger vilka värdar som får skicka meddelanden från en viss domän genom att skapa en SPF-post.
 • DKIM innebär att avsändaren signera e-postmeddelanden elektroniskt på ett sätt som kan verifieras av mottagarna med en offentlig nyckel.

Om en betrodd källa har skickat ett e-postmeddelande som inte är autentiserat kontaktar du personen eller företaget som skickade meddelandet. När du kontaktar personen eller företaget skickar du med en länk till den här hjälpsidan, så att de kan läsa mer om hur de autentiserar sina meddelanden.

Om meddelandet du skickade levererades med ett frågetecken (?) bredvid din e-postadress var meddelandet inte autentiserat.

Meddelanden måste autentiseras för att de ska klassificeras korrekt. Det är dessutom mer sannolikt att meddelanden som inte är autentiserade avvisas. Eftersom spammare också kan autentisera e-postmeddelanden är inte autentiseringen i sig tillräcklig för att garantera att meddelandena levereras.

Google mail består av vanliga tecken och kan inte innehålla virus. Det kan däremot bilagor. Google söker därför efter virus i in och utgående post och varnar om något upptäcks. Men givetvis finns det virus och annan malware som Google inte upptäcker.

Läsa mer

För: Alla Till sidan

2017-05-15

Varför har WannaCry blivit så farligt?

Infogad bild 1


Hur är det möjligt ett virus som det nu aktuella WannaCry kan sprida sig så snabbt och orsaka så mycket skada?  Vad är ett ransomware?


Det aktuella viruset Wannacry har fått så stor spridning av flera anledningar

 1. Viruset utnyttjar en säkerhetsbrist i Windows, (närmare bestämt i Windows Server Message Block (SMB)).

 2. NSA upptäckte säkerhetshålet i Windows men informerade inte Microsoft, I stället skapade de programvara EternalBlue som som NSA använde för att spionera på Windows-användare (ev endast utanför USA). Den stals av gruppen Shadow Brokers som publicerade programmet den  April 14, 2017

 3. Microsoft åtgärdade säkerhetsbristen och distribuerade rättelser, som ett stort antal kunder inte använde. Äldre versioner som t.ex. XP har Microsoft slutat att uppdatera men har även sänt en rättelse för kunderna av programvara som inte längre underhåll, bl.a. Windows XP, Windows 8, and Windows Server 2003, .

 4. Programvaran hos NSA stjäls och kommer i händerna på utpressarna.

 5. Utpressarna kompletterar NSA-programvaran med kryptering av användarnas disk och begär en lösensumma på  300 dollar (motsvarande 2 650 svenska kronor). Dessutom förser man programmet med en maskfunktion som gör att viruset sprids även om användaren inte gör något, t.ex. klickar på en länk. Maskar sprids från en dator till alla datorer den har en koppling till.

 6. Lösensumman ska betalas i form av bitcoins som gör det omöjligt (i vart fall svårt) att se vem mottagaren är.

 7. Den som betalt lösensummar får sitt skivminne dekrypterat, men viruset finns säkerligen kvar och kan när som helst åter kryptera användarens data.


Wannacry är omtalat för att så väldigt många drabbats vilket beror på maskfunktionen. Men det finns ett stort antal andra ransomprogram som drabbar såväl användare av Windows som Android och IOS. Android/Simplocker är ett ransomprogram på Android-datorer.  På Mac har ett ramsomvirus tagit sig in i programmet Transmission.  Väl installerad krypteras datorns innehåll och användaren krävs på en bitcoin, omkring 3 500 kronor, för att angriparen ska låsa upp filerna.


Hur kan man då minska risken för att drabbas av ransomware.

 1. Spara en kopia av data på ett annat ställe än datorns hårddisk

 2. Se till att alla programvaror har ett aktivt underhåll och installera rättelser av program omgående.

 3. Använd inte osäkra epostsystem som t.ex. Telia och Swipnet/Tele2

 4. Klicka inte på länk du inte vet något om. Om du ändå vill göra det så googla först på länktexten. Nya säkerhetshot rapporteras ofta snabbt på nätet.

 5. Installera bra antivirusprogram. Jag använder Defender på Windows. Var medveten om att det inte finns antivirusprogram som är 100% effektiva.

 6. Ta inte emot Word-dokument som avslutas med “.doc”. Word-dokument ska alltid först konverteras till en rtf-fil innan den sänds. Docfiler kan innehålla virus, men rtf-filer är en ren textfil och kan inte innehålla virus.


Och vad ska den göra som drabbats av WannaCry. Det verkar det inte vara någon som vet, men det är säkert enorma resurser som arbetar med att hitta en lösning.


Läsa mer

Hör gärna av dig med frågor och synpunkter

/Hans Iwan
För: Alla Till sidan

2017-04-21

Har du inte Windows 10 än?

Alla användare av Windows kommer för eller senare bli tvungna att gå över till Windows 10. Gratisperioden är över så nu är priset 1.299 kr

Men det finns faktisk ett sätt att ladda hem Win 10 för 0 kr - helt lagligt. Det skriver många tidningar om. Det verkar inte alltför krångligt.

Here"s how you can still get a free Windows 10 upgrade ZDnet 2017-01-05

Download Windows 10

HOW YOU CAN STILL GET THE WINDOWS 10 UPGRADE FOR FREE

För: Alla Till sidan

2017-04-18

Integritet och sekretess

Det är svårt att värna sin integritet och hålla känslig information hemlig. Mest omtalat är förmodligen den insamling av data som företag gör med sina webbläsare. EU har tvingat fram viss regler men de har begränsad inverkan i praktiken.

Alla företag och andra som har webbplatser samlar in fakta om besökarna. En lösning är att använda speciella webbläsare vid hantering av känslig information:

Berätta gärna för mig om de erfarenheter vi har eller får av dessa webbläsare. Jag har laddat med Tor Browser, men inte använt den än.

Jag tror att de flesta av oss kan acceptera att företag styr sitt annonserande efter hur vi använder Internet. Däremot vore det obehagligt om t.ex. försäkringsbolag, rent hypotetiskt, inte godkänner en som kund för att man besökt många webber om hjärtproblem. Än värre är det om myndigheter agerar enligt Internettrafiken utan att öppet redovisa vad de gör och varför. 

För: Alla Till sidan

2017-04-18

IT-hjälpen brev 3

Säkerhet: Hur beställer man en kopia av ett program man köpt?

En viktig del av IT-säkerheten är att kunna beställa nya kopior av program som inte längre är tillgängliga. Orsaken kan vara brand, stöld, diskkrasch, byte av dator, mm. Ibland kan man få en kopia av programmet från programutvecklarna eller säljaren av programmet. Men då kräver de ofta att man kan uppge licensid.

Men var är det? På förpackningen, originalskivan, fakturan? Många gånger är det svårt att hitta licensnumret. 

Lösningen är att använda ett program som hämtar licensnumret från programmet. Jag har hittat två program som påstår sig kunna klara av det.

Jag har inte använt något av programmet. Om du använder något av dem så vill jag gärna veta hur det gick.

Hur värnar man sin integritet?

Webbar vi besökare sparar uppgifter om vad vi gör. Det finns goda skäl för det, men sådan information kan missbrukas.

Det första skyddet vi har är de avtal vi har med leverantörer av webbläsare, produkter och tjänster av olika slag. Webbläsarleverantörerna har EU tvingat till viss klarhet i avtalen Du kan läsa dessa avtal här

Om du inte är nöjd med dessa avtal kan du gå över till webbläsare som inte överlämnar uppgifter om dig till företagen. Tyvärr inskränker det en del av vad man kan göra.

Batteribränder

Det har varit en del omtalade bränder orsakade av batterier som bl.a. lett till restriktioner för vad man får ha med sig på flygplan. Det batterier det är en typ av Litium-batterier. Om jag har rätt - och jag är förvisso ingen expert på detta - så har ansvariga myndigheter och företag inte informerat om hur farliga dessa batterier kan vara. Läs och bedöm själv om jag har rätt

Smått och gott

För: Alla Till sidan

2017-04-16

Brand och IT-utrustning

När det gäller brand finns det två helt olika situationer. Brand förorsakad av IT-utrustning och brand förorsakad av annat men som också slår ut IT-utrustning. Exempel på IT-utrustning är datorer, plattor, mobiler och routrar.

Brand som skadar elektronik behandlas på annat ställe.

Brand orsakad av IT-elektronik

Boven vid brand i IT-elektronik är litium-batterierna. Det finns två typer av Litiumbatterier: Litium-metall som inte är laddningsbara och Litium-jon som går att ladda. De senare finns i sin tur i flera varianter.


Elektrod
Formel
Förkortning
Säkerhet
Li-CathodesCobalt
LiCoO2
LCO 
*
Cobalt-mix
LiNixMnyCozO2
LiNixCoyAlzO2
x + y + z = 1
NMC
NCA
**

Manganese
spinel

LiMn2O4
LMO
**
Iron phosphate
LiFePO4
LFP
***
Li-AnodesCarbon /
Graphite

CC**
Titanate
Li4Ti5O12
LTO
***

Alla har de en brännbar elektrolyt som består av lösningsmedel och ett flourbaserat Li-jon salt.

De flesta mobiltelefontillverkare har idag gått ifrån nickel-metallhydridbatterier och nickel-kadmiumbatterier till Litiumjonbatterier tack vare att batteriet har högre energitäthet och är mer skonsamt för miljön. Litium-jonbatterier förekommer även i många videokameror och annan elektronisk utrustning såsom datorer, radiostyrda modellbilar och MP3-spelare. (Källa: Wikipedia)

Litiumbatterier innehåller en brännbar elektrolyt. Om sådant batteri laddas för snabbt kan det uppstå en kortslutning som leder till explosion och brand. Detta har man tagit hänsyn till vid utvecklingen av standarden för litiumbatterier och regler för testning. Ett exempel på detta är de omtalade bränderna i Samsungs mobil Note 7. Andra omtalade bränder är de i Hoverboards.

Vid temperaturer över ungefär 110°C kan batteriet drabbas av termisk rusning, som innebär att temperaturen drar iväg och batteriet värmer upp sig självt. När batteriet och elektrolyten brinner bildas gaser, som HF (vätefluorid) som är mycket giftig. (Släck batteribrand med vatten)

Litium-jon batterier har,till skillnad mot andra laddningsbara batterier, kan vara farliga om den brännbara elektrolyten utsätts för tryck och kräver därför strikt kvalitetskontroll under tillverkningen. Ett felaktigt batteri kan orsaka brand. Felaktiga laddare kan inverka på säkerheten genom att förstöra batteriets skyddande kretsar. (Källa: Wikipedia)) .

Om icke laddningsbara Litium-metall brinner eller riskerar att brinna krävs pulversläckare klass D.

Vid laddningsbara Litiumjon- och litiumpolymer-batterier används ABC-släckare. Dessa batterier har minskad säkerhet utanför temperaturområdet 0-70°C. (Litiumbatterier, är de så farliga som vi tror ?) 

Batteriföreningen

Märkligt nog innehåller Batteriföreningens webb om batterier inte ett ord om riskerna för brand och explosion. I övrigt är den utmärkt.

Släcka med vatten?

Som framgår av filmen Lithium Battery vs. Water så kommer litium att börja brinna vid tillgång på syre och vatten/vattenånga. Det är alltså inte en god idé att hälla vatten på batterier nära en eld i tron att det minskar risken brinnande eller exploderande batteri.

Några modellflygare förefaller ha goda kunskaper i ämnet, men jag har inte möjlighet att bedöma innehållet. Risken att använda vatten beror tydligen på typ av litiumbatteri.
För: Alla Till sidan

2017-04-16

IT-hjälpen, brev 2

Det tog längre tid än jag trott att bli klar med brev 2, men nu är det här. En anledning är arbetet med IT-hjälpens webb.

Är det något om IT du vill veta? Det är bara att svara på detta brev. Det jag inte vet tar jag reda på.

/Hans Iwan

PS Vet du vad påskägg är? Svar

Stor uppdatering av Windows 10

En stor uppdatering av Windows började distribueras 14 april. Namnet är  Windows 10 Creators Update.  För dem som har Windows 10 Home kommer uppdateringen antingen man vill det eller inte. De med professional kan välja om och när att göra uppdateringen. 

Om säkerhet, del 1

De vanligaste frågorna jag får gäller virusskydd och backup. Det är två viktiga områden inom det vida säkerhetsfältet. Min ambition är att skriva flera texter om säkerhet och börjar nu med risker och produkttyper.

Foxit - utmärkt för att skriva och läsa pdf-filer

Det finns massor av bra programvaror som är helt gratis. Dem ska jag tipsa på. 

Ett riktigt bra första tips är Foxit Reader. Det är ett program för att skriva och läsa pdf-filer. Jag föredrar Foxit fram Adobe Reader, som skapade pdf-formatet. Foxit finns för Windows, Android och IOS (=Iphone/Mac)

Scribus - ett avancerat verktyg för att göra trycksaker

Scribus är ett gratis verktyg för att skapa skrifter. Jag har just installerat det och har alltså inte egna erfarenheter än, men en recension kommer. Det verkar dock kräva ganska goda kunskaper både om IT och layout.

Program för hantera lösenorden

A better way to manage your passwords, explained with a cartoon...

Detta är en riktigt trevlig och lättläst text - rikt illustrerad. Den förklarar varför man bör använda lösenordshanterare. Det är ett program som skapar mycket krångliga lösenord och svarar för inloggningen på de webbar man brukar besöka. 

Tidigare brev

IT-hjälpen, brev 1

För: Alla Till sidan

2017-04-14

Om säkerhet - vilka är riskerna

De vanligaste frågorna jag får gäller virusskydd och backup. Det är två viktiga områden inom det vida säkerhetsfältet. Min ambition är att skriva flera texter om säkerhet och börjar nu med risker.

Vad är det som kan inträffa och vilka konsekvenser kan det få. 

 • Brand
 • Maskinvarufel
 • Stöld
 • Virus och annan malware
 • Hackning, speciellt ransomware
 • Byte av maskinvara
 • Avveckling av maskinvara
 • Avlyssning av datakommunikation

Allt detta kan kokas ned till två olika huvudscenarior:

 • maskinvara är borta och därmed programvaran och data
 • programvara är borta och därmed programspecifika data.

Maskinvaran kan vara av olika slag:

 • Bordsdator
 • Laptop
 • Platta
 • Mobiltelefon
 • Skivminnen, CD/DVD och USB
 • Backupsystem
 • Smartwatch, annan wears
 • Bilkommunikation
 • Larm
 • TV, radio
 • Annan utrustning

Programvara

 • Operativsystem med drivrutiner, systemprogram
 • Applikationer, Office, webbläsare, 
 • Databas, applikationsspecifik, generella format

Målet för säkerheten är att vidta åtgärder som

 • kraftigt minskar risken för det som får allvarliga konsekvenser
 • något minskar risken för det som är mindre allvarligt.
 • ta hänsyn till besvär och kostnad för att minska risken.

Listan över risker och produkter är långt ifrån komplett men ända komplicerad. Målet blir att bryta ned detta i delsystem och se hur olika problem kan hanteras.

För: Alla Till sidan

2017-03-01

Hur ser man vem som skrivit vad i Google Docs?

I Docs kan flera personer arbeta med samma text. Det är en väldigt bra funktion då flera personer behöver jobba tillsammans om texten. Om alla bearbetar text samtidigt så får man ju en uppfattning om vem som skrivit vad. Men hur ser man vem som är skribenten när man inte skriver samtidigt?

Det hade varit bra om skribenternas text hade olika färger, men den funktionen finns inte. Docs har två andra lösningar

 • omarbetningshistorik
 • kommentarer

Omarbetningshistorik

Finns under fliken Arkiv. Omarbetningshistorisk visar ändringstillfällen med uppgift om vem som utfört ändringarna. När man klickar på ett sådant tillfälle visas alla ändringar som gjort. Man kan då dessutom återskapa dokument så som det var innan dessa ändringar gjordes.

Kommentarer

Kommentarfunktionen kan användas på två sätt:

 1. Ändringar skrivas in som kommentar. 
 2. Ändringar gör i texten. ändringarna markeras med kommentar, skrive en kommentar (det räcker med en punkt.) Då skapas en kommentar med uppgift om vem som gjort kommentaren.
För: Alla Till sidan

2017-02-16

Google Docs

Google erbjuder ett riktigt bra system för ordbehandling, kalkylering och presentationer kallat Google docs.  Helt gratis. Men man måste ha ett Googlekonto.

Det kan användas i webbläsare i Windows. I Android har varje delsystem en egen ikon. Jag vet inte hur det fungerar i en Mac.

Med Docs kan man formatera text och stycken som i Microsoft Word, men i Word finns det fortfarande fler funktioner. 

Det går att skriva med Docs i  mobilen, surfplattan och datorn – även när man inte är uppkoppad på Internet.

En bra poäng är att flera personer kan skriva i samma dokument samtidigt. Utmärkt när några ska skriva en gemensam text.

I docs sparar man inte dokumenten. Det sker helt automatiskt tecken för tecken. Man kan också gå tillbaka till tidigare versioner som också sparats automatiskt.

Det går bra att ändra i Word-dokument. Dokument kan också sparas i Wordformat och sedan ändra med Word.

Det finns många tilläggsprogram.

För: Alla Till sidan

2017-02-15

Vad är Google-konto?

Det går att använda flera av Googles produkter utan ett Googlekonto, t.ex. söka, använda Chrome, Google mail, Youtube, m.fl. Men för andra krävs det att man har ett Googlekonto, t.ex. Docs.

Ett konto hos google gäller på alla vanliga datorer: PC, Mac, Linux, Android, IOS, m fl. Egentligen alla som man kan surfa med.

Google beskriver noga varför de vill ha uppgifterna vid registreringen. Några måste anges, andra är frivilliga. Vilket som är vad framgår tyvärr inte - man får pröva sig fram.

Klart är att man inte måste ha en gmail-adress, även om jag har svårt att förstå varför man inte skulle vilja ha det. Det får bli ämnet för en annan text.

Google har givetvis användarvillkor som de flesta nog aldrig läser. Jag tar inte heller alltid den tiden, men just när det gäller Google finns det starka skäl. Villkoren är trevligt skrivna (ja faktiskt!), men verkligheten kan bli otrevlig: "Google kan också när som helst upphöra att tillhandahålla dig våra Tjänster eller lägga till eller skapa begränsningar avseende Tjänsterna." Det är ju helt klart att ett sådant beslut av Google kan få utomordentligt allvarliga konsekvenser.

Formuleringen "Om vi avbryter en Tjänst kommer vi, när så skäligen är möjligt, att ge dig en rimlig förvarning och en chans att hämta ut din information från Tjänsten." är ett litet plåster på såret.

Om man ogillar beslutet och villkoren så ska tvisten lösas i Kalifornien. Enligt amerikansk lag. Inte helt lätt. Eller billigt.

Hör av dig om du har frågor om avtalet. Jag har ganska god kunskap i ämnet.

För: Alla Till sidan

2017-01-22

Program för hantera lösenorden

A better way to manage your passwords, explained with a cartoon...

Detta är en riktigt trevlig och lättläst text - rikt illustrerad. Den förklarar varför man bör använda lösenordshanterare. Det är ett program som skapar mycket krångliga lösenord och svarar för inloggningen på de webbar man brukar besöka. 

Läs den. Gärna kritiskt. Jag har i alla fall några invändningar. Om en hacker lyckas knäcka lösenordet till lösenordshanteraren ligger alla lösenorden öppna att läsa. Och det är besvärligt att ha ett mycket långt lösenord till hanteraren, så det blir nog sällan fler än 8-12 tecken.

Det är en annan sak om lösenord krypteras när de lagras i hanteraren, så att de inte ens är tillgänglig för användaren. Om hanteraren svarar för inloggningen så behöver ju användaren inte känna till lösenordet

VOX rekommenderar 1Password och LastPass. Den senare är gratis men inkluderar ändå synkronisering mellan de olika utrustningar man använder. Jag ska titta närmare på dessa alternativ.

Idag använder jag KeePass 2. Det är ett utomordenligt säkert system. Lösenorden kan göras oläsliga för användaren - och därmed hackaren. Det klarar en form av synkronisering, som dock verkar rätt komplicerad. 

Lösenordsfilen är placerad i Googles moln skyddat av Googles inloggning och avancerad säkerhet. För att få tillgång till lösenord i Android använder jag programmet Kompass2Android. Jag har inte hittat något om att det gått att bryta sig in i dessa program eller databasen.

Jag testar Dashlane, som har många bra egenskaper. Det är gratis om man inte inkluderar synkronisering. Men hittills tycker jag att det är för besvärligt att hantera. Det kommer tätt med nya releaser, så det blir nog dags för en utvärdering snart igen.

Den lösenordshanterare jag använt mest ett tag är Zoho vault. Det är gratis, har god synkronisering, men lösenorden är öppna för den som knäcker mitt lösenord. Men då den är felvänd på surfplattan så åker den nu ut.

För: Alla Till sidan

2018-01-11

Bästa antivirusprogrammet

Fick frågan om lämpligt antivirus-program. Mitt svar blev, förutsatt att operativsystemet är Win10, Avast tillsammans med Win10s Defender.

Hjälp att komma fram till detta fick jag från den utmärkta Alternativeto.net.

För: Alla Till sidan

2017-11-15

Varför ska LastPass ha så mycket information?

Lastpass permissions Är det verkligen rimligt att LastPass måsta ha alla de uppgifter programmet ber om. Rimmar det med den kommamnde lagen GDPR?

Lastpass är långt ifrån ensam om att kräva tillgång till information utan att förklara varför. Tvärtom är det det normala. Någon måste göra något. Jag ?

För: Alla Till sidan

2017-11-14

PDF till Google docs och MS Word

Hur gör man om ett pdf-dokument till ett textdokument? Det kan man ha behov av för att kunna göra fritextsökningar i dokumentet eller förändra dess innehåll.

Det finns många sätt att göra det på, men ett som jag kollat att det fungerar är pålitliga How-to Geek.

I How to Convert PDF Files and Images into Google Docs Documents steg för steg hur man gör. Resultatet blir ett Google document som sedan kan omvandlas till MS Word, mm.

För: Alla Till sidan