Släktforskning

3 0

Fritextsök i tillgängliga texter:


Innehåll

2018-03-03

Släkt med Suhr

Jag ser plötsligt mitt namn i Jan Suhrs imponerande släktträd. Här är pappa med familj.

Jan skriver till mig

Jo då vi är släkt på fyra olika sätt faktiskt. Vi har en blodlinje som gör att du och jag är sjumänningar.

Sen finns det två olika varianter där vi är släkt genom giftermål på lite olika håll.

I Nr 3 går det vidare från min faster och hennes son (min kusin), vars fru är släkt med en av min morfars bröders fru. Vilket i och för sig är korrekt men det skulle ju egentligen gå från min far till mig istället för den mer omständiga vägen över minkusins fru. Så i det diagrammet finns det två varianter.

I båda fallen där det är ingiften går det ut från din farfars farfars farfar och två av hans andra söner som via giftemål tar lite olika vägar till mig.

Han bifogar tre diagram. Jag ska se hur de kan visas här.

Jan skriver om varför han börjat släktforska.

Släk­t­forskn­ing är mycket intres­sant och man upp­täcker mas­sor om sin bakgrund.
Sen jag bör­jade med den här hem­si­dan och min släk­t­forskn­ing har det hela växt och man kan gräva hur mycket som helst. Folk ynglar verk­li­gen av sig!

Jag har alltid varit intresserad av his­to­ria och lyssnat noga när äldre män­niskor berät­tat om saker de hört om. Min mor­far hade mycket att berätta och när jag var liten var mina mor­föräl­drar ofta barn­vakt. Far– och mor­föräl­drar kan berätta om saker de själva kom ihåg från deras barn­dom, på samma sätt lyssnade de på berät­telser från tidi­gare gen­er­a­tioner. På så sätt kan gam­mal infor­ma­tion föras vidare.

För: Alla Till sidan

2018-03-01

Gedcom

GEDCOM är en standard för att utbyta data mellan släktforskningsprogram. Disgen hanterar version 5.5, vilket är den vanligaste versionen i dag.

För att genomföra import krävs att du har en fil i formatet *.ged. Det kan vara en fil som du har fått från en annan släktforskare eller en fil som du själv skapat från ett annat släktforskningsprogram via en export till GEDCOM-format *.ged.

DIS: Gedcom

Den mest använda standarden för Gedcom verkar vara 5.5, Prepared by the Family History Department
The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints 2 January 1996. Dokumentet består av 96 sidor och är komplicerat.

Genealogy GEDCOM 101 What Exactly is a GEDCOM and How Do I Use It? har en lista över vanliga koder och förklarar även hur standaren används.

För: Alla Till sidan

2018-01-16

Kenth-Ove Johan Dahl

Vem är Kenth-Ove Johan Dahl? Det enda jag vet är att han är en autosomal släktning. Enligt Geni är han "your 6th cousin twice removed"s wife"s nephew"s wife"s first cousin twice removed". Geni anger detta släktband  

Hans Iwan Bratt,
din far Sven Iwan Bratt,
hans far Iwan Iwansson Bratt,
hans far Iwan Bratt
hans far Johan Gustaf "Janne" Bratt
hans far Christian Larsson Bratt
hans far 
Lars Gustaf Jonsson Bratt
hans far Jonas Larsson Bratt 
hans far Lars Andersson Bratt 
hans bror 
Johan Andersson Bratt

T.o.m Johan kan det finnas en gemensam Y-kromoson, men relationen härefter bygger helt på uppgifter som användare av Geni har registrerat.

hans dotter Christina Bratt
hennes dotter Stina Cajsa Ekebom
hennes son Carl Magnus Schröder f 1734
hans son Carl Magnus Schröder f 1779
hans dotter Christina Wilhelmina Schröder
hennes son Olof Jonsson
hans fru Sigrid Svensdotter
hennes bror Per Svensson Bäckman
hans son Sven Persson Bäckman
hans fru Ida Bäckman
hennes mamma Märet Dahl
hennes syster Anna Dahl
hennes son Hans Dahl
hans son  
Dahl
hans son Kenth-Ove Johan Dahl

För: Alla Till sidan

2018-01-13

Facebook-grupp för Brattar

Igår skapade jag en grupp på Facebook för Brattar.  Vi är redan 57 medlemmar. 

Medlemmar i denna grupp ingår i släkten Bratt från Brattfors i vid mening, dvs alla som har någon form av släktband till en Bratt.

Vi släktningar har kontakt med varandra i olika sammanhang. Främst genom släktöreningen men också genom släktträdet på Internet: Brattnet från Brattfors

För: Alla Till sidan

2018-01-13

Varför släktforska?

Det finns många olika anledningar till att personer ägnar mycken tid, drar på sig betydande kostnader, går på kurs, göra DNA-test och sköter släktträd. 

För min del började det med att tittade i böcker om släkten, främst Helmer Bratts "Några anteckningar om släkten Bratt från Brattfors". Det var spännande att läsa om gamla tiders släktningar. Tänk att man skrev om personer på 1500-talet.

Sedan tillkom släktföreningens aktiviteter. Trevliga människor och roliga events. Släktföreningen hade ingen närvaro på Internet, vilket var svårt att förstå för en som hela yrkeslivet gällt datorer. Så lösningen blev att starta ett släktträd på Internet. 

Som utvecklingen visar så har jag aldrig svarat på frågan Varför släktforska, utan det är ett intresse som växt med åren. Men det är klart att när man är pensionär med råge så känner man sig som en förbindelselänk mellan sina far- och morföräldrar och barnbarnen. 

Mitt svar idag är att släktforskning 

  • är spännande
  • ger historisk kunskap i mikroformat
  • ger nya vänner
  • ger ett kontaktnät att nyttja

Vilket svar ger andra? Många brottas med frågan tyder de långa utläggningarna på.

För: Alla Till sidan

2018-01-08

Meddelande till Brattar (2018-01-08)

Vårt släktträd växer långsamt dag för dag. Men vad är släkt?

En släkt avser en eller flera familjer med gemensam förfader eller -moder. I sin snävaste definition betyder släkt en grupp vars genealogi och genetiska band (blodsband) är kända. Till släkten räknas ofta affinitiva relationer (ingifta) och adopterade. Släktskap, släktband och släktrelationer avser förhållande mellan personer som gör att de tillhör samma släkt. (Wikipedia)

Släktträdet finns på Internet: http://www.brattnet.com/webtrees. Uppgifter om avlidna släktingar är tillgängliga för alla. Levande släktingar är endast tillgänglig för de idag 31 användarna. Alla släktingar kan bli användare. Det är bara att registrera sig här.

I släktträdet ingår även ingifta och - i begränsad utsträckning - deras släktingar. Besökaren kan utgå ifrån sig själva och själv avgöra vilka relationer som är intressanta.

I det finns alltmer uppgifter om fn 2.153 personer. Ungefär hälften är avlidna släktingar. 848 har Bratt som efternamn. De som bytt namn genom giftermål är registrerade under efternamnet vid födseln. De mest vanliga efternamnen, efter Bratt, är Geijer 55, Lagerberg 32, Hummerhielm 27, Ekman 21 och Andersson 21.

Givetvis är inte alla uppgifter aktuella. Det är speciellt svårt att få nya uppgifter om att personer avlidit eller fötts. Jag lägger stor vikt vid att de uppgifter som är med är riktiga och har lätt tillgängliga källor.

Tidigaste födelseåret är 1053 då Kolr (Kalison) Kalisson föddes. Han var lendeman i Agder, i sydöstra Norge. Kolr var far till den omskrivne sonen Ragnvald den helige. I släktsystemet är det enkelt att se sambanden mellan personer. Ragnvald är bara 21 släktsteg bort från mig.

Den största familjen är Carl Adam Roos af Hjelmsäter + Gustava Sophia Bratt som fick 18 barn. Men om man räknar in barnbarnen så är Anders Anderssons familj störst: 48 barn.

Sedan en tid finns det också en släktblogg. Där kan man bl.a. läsa om palestinafararen Ragnvalds poesi och om Lars Gustaf Bratt (1824-1898).

Bloggen har inte riktigt hittat sin form än, men består fn av texter om släktingar i en friare form. Dessutom finns det tips och källor för den som själv vill forskare vidare. Om du vill publicera något i denna blogg så sänd texten i mail till mig.

Stämmer uppgifterna om dina nära avlidna? Om inte så var snäll och hör av dig. Sänd ett mail med vad som ska bort och som ska läggas till. Vill du dessutom se uppgifterna om dina levande närstående så är det bara att du registrerar dig som användare.

Och om allt är som det ska hör gärna av dig om släktträdet.  Jag vill gärna få veta vad du tycker.

Bästa hälsningar

Hans Iwan

För: Alla Till sidan

2018-01-04

Ragnvald den helige 1125-1158

Det är spännande att läsa om den vittbereste Ragnvald. Det är bara drygt 20 generationer från oss som lever idag.

Släktskapet går via de svenska släkterna: Sara Johanna Lagerberg, Brand, Papegoja, Hård af Segerstad, Posse af Såtenäs, över till den norska sidan: Romer, Bolt, Sigestad, Toresson, Tinghatt och över till Orkeney: Strife och Ragnvald mor Ingiríðr Ragnvaldsdóttir.

Wikipedia har en utförlig artikel om Ragnvald.

Ragnvald den helige eller Ragnvald Kale Kolsson (R?gnvaldr Kali Kolsson), född under 1100-talets första decennium, död den 20 augusti 1158, var en norsk skald och jarl på Orkneyöarna. Han var en av författarna till kvädet Háttalykill, som brukar räknas som föregångare till Snorre Sturlassons Háttatal. Han lät också bygga Sankt Magnuskatedralen i Kirkwall (Kirkjuvágr). År 1151 for han med ett stort följe på korståg till det heliga landet. Återkommen till Orkney indrogs han i maktstrider och mördades. Sedan det skett järtecken vid hans grav, och på den plats där han gav upp andan, blev han enligt Orkneyinga saga och isländska annaler helgonförklarad av påve Celestinus III år 1192. Påvens roll i kanoniseringsprocessen har dock inte kunnat bekräftas från andra källor.

Ragnvalds dopnamn var Kale (Kali). Hans far var Kol Kalesson (Kolr Kalason), lendman i Agder i Norge. Modern hette Gunhild (Gunnhildr) och var syster till Orkneyjarlen och helgonet Magnus Erlendsson (död 1115). Det var genom sin mor som Kale kunde göra maktanspråk på Orkneyöarna. Namnet Ragnvald fick han som jarlsnamn av kung Sigurd Jorsalafare, sedan denne år 1129 hade tilldelat honom halva jarldömet på Orkney. Kungen hade hört Kales mor säga att hon tyckte att Ragnvald Brusesson (R?gnvaldr Brúsason) varit den främste av alla Orkneyjarlar, varför han trodde att det namnet skulle vara lyckobringande.

Enligt engelska Wikipedia var Ragvald en framstående poet:

Rognvald was a skilled poet. The best known of his love poems is perhaps his exclamation of affection for Viscountess (or: Countess) Ermingerd of Narbonne. George Mackay Brown translates the poem as:

Golden one, Tall one
Moving in perfume and onyx
Witty one, You with the shoulders
Lapped in long silken hair/Listen: because of me
The eagle has a red claw.

SCOTLAND, MORMAERS, EARLS, LORDS
EARLS of ORKNEY 1140-1231, HOUSE of DUNCAN (KINGS of SCOTLAND)

[HARALD Maddadsson] was given ½ Orkney by Kali-Ragnvald in Dec 1139, and was installed in early 1140 as Jarl of Orkney. Jarl Kali-Ragnvald left him in charge of Orkney during his absence in Palestine 1151-1155.

[HARALD Maddadsson] allied himself with Kali-Rognvald 25 Sep 1156 against Jarl Erlend. He was defeated by Erlend 24 Oct 1156, but in a surprise counter-attack he murdered Jarl Erlend 21 Dec 1156 and was recognised as joint Jarl of Orkney at Kirkwall. Sole Jarl after the murder of Jarl Kali-Rognvald 20 Aug 1158, until the investiture of Jarl Harald [III] "Ungi" Eriksson.

Källor:

Släktträdet

För: Alla Till sidan

2017-12-27

Gravar

Det finns flera tjänster för sökning av personers gravplatser

Hitta graven – Sök bland gravsatta på Stockholms 11 allmänna begravningsplatser

Svenska Gravar - Här kan du söka efter gravsatta på kyrkogårdar hos för närvarande 35 kyrkogårdsförvaltningar. Bland annat från Göteborg, Malmö, Uppsala, Falun, Linköping, Karlstad.

FinnGraven.se – Omkring 55 församlingar/kyrkogårdsförvaltningar är i dag anslutna till tjänsten.

Gravar.se – Här finns uppgifter från drygt 200 svenska församlingar, främst landsbygd.

Gravstensinventeringen - Gravstenar från huvudsakligen från före år 1900

För: Alla Till sidan

2017-12-26

Lars Gustaf Bratt (1824-1898)

Lars Gustaf Bratt, född 28 december 1824 i Göteborg, död 28 maj 1898 i Göteborg, var en svensk grosshandlare och riksdags- och kommunpolitiker. Lars Bratt var son till kronofogde Christian Bratt och Lovisa Henrietta Wilhelmina Smith. Han gifte sig 23 april 1851 i Göteborg med Josefina Pineus (1826–1885), dotter till handlande Isak Pineus och Betty Hollender.

Efter studier vid allmänna läroverket i Göteborg, läste Bratt vid Göteborgs handelsinstitut 1840–1843. Efter anställning som handelsbetjänt, fick han burskap som grosshandlande i Göteborg 1850 och blev därefter delägare i firma Leman & Bratt, Göteborg, 1850–1851. Han var grundare av och ensam innehavare av exportfirma L. G. Bratt & Co., Göteborg, 1856–1869, delägare i samma firma 1869–1898. Ledamot av styrelsen för Ångfartygs AB Svithiod och Långeds AB samt huvudman för Göteborgs sparbank.

Bratt var ledamot av riksdagens andra kammare för Göteborgs stad 1884 samt ledamot av Göteborgs stadsfullmäktige 1869–28 maj 1898, av styrelsen för gymnastik- och exercishuset vid Heden 1869, av styrelsen för Göteborgs handelsinstitut 1871–1898, varav som ordförande 1896–1898, av drätselkammaren 1875–1897, av direktionen för Göteborgs hamn- och älvarbeten 1876–1897, av styrelsen för Göteborgs arbetarinstitut 1883–1889 och av hamnstyrelsen 1898 samt revisor för begravningsplatserna 1859 och för Göteborgs museum 1871–18. 

L.G. BRATT & CO

L. G. Bratt & Co grundades 1856 av Lars Gustaf Bratt (1824-98) som var ensam innehavare av firman fram till 1869. Sistnämnda år blev Ivar Waern (1841-1917), son till Uddeholms tidigare disponent Jonas Waern. Från 1880 var även Ernst Morris Bratt (1852-1939), son till Lars Gustaf Bratt, delägare i firman. De tre ägde firman tillsammans fram till Lars Gustaf Bratts död 1898.

1857 övertog firman en stor del av Uddeholms järnexport då Uddeholm inte lyckats skriva ett nytt avtal med sin tidigare exportör B.E. Dahlgren. 1872 tog firman också över exporten från Hellefors bruk som tidigare skötts av Ekman & Co och 1879 togs också exporten från Storfors över från Sven Renströms firma.

Från 1880 och fram till år 1900 var L.G. Bratt & Co den största järnexportfirman i Göteborg under de flesta år och därefter var firman fram till Waerns död en av de tre största. Firman var under samma tid också en av de tio största trävaruexportörerna.

L.G. Bratt & Co hade sin upplags- och hamnplats vid Vädersågen i Majorna (där Karl Johans kyrka ligger idag). Vid älvstranden låg segelfartyg, bryggor, trävarumagasin och torkria. Platsen kom med tiden att bli en enorm upplagsplats för trävaror. Den firma som främst bidrog till detta var L.G. Bratt & Co som höll till här från 1857. Det gamla namnet Hästhagen bleknade med tiden och området längs älven övergick successivt till att kallas Sågängen.

Källor:

Det gamla Göteborg. Lokalhistoriska skildringar, personalia och kulturdrag

av Carl Rudolf A:son Fredberg, utgiven 1919-1922

Den stora exportfirman L. G. Bratt & Co. hade från 1857 i många år en upplags- och hamnplats därute för
skeppningarna av sina trävaror. Och denna firmas grundläggare, Lars Gustaf Bratt, var liksom Dahlgren värmländing till börden, fastän född i Göteborg. Även han var en fint bildad köpman med djupa estetiska intressen och tillika en verksam och dugande kommunalman.

Lars Gustaf Bratt föddes den 28 december 1824 i Göteborg. Fadern var Christian Bratt, född i Värmland, modern Henriette Vilhelmina Smith. År 1856 bildade han firman L. G. Bratt & Co.

Redan tidigt kom Bratt in i samhällets offentliga liv. Först invald i några kommunala inrättningar, bland andra Hamn- och älvstyrelsen, den han tillhörde sedan 1864, blev han år 1875 ordinarie ledamot av en av
stadens allra viktigaste institutioner, Drätselkammaren. Här var hans verksamhet, vittnande om stor erfarenhet och livligt intresse för stadens affärer, mycket uppskattad.

År 1868 invaldes Bratt i Stadsfullmäktige, där han var en ofta och gärna hörd talare.

År 1884 var han representant för rikets andra stad i riksdagens Andra kammare.

Under skarpskytterörelsens glansdagar på 1860-talet deltog han i densamma och var en tid Göteborgscorpsens ordförande.

Lars Gustaf Bratt dog den 28 maj 1898.

Släktträdet

Källor:

 

För: Alla Till sidan

2017-12-26

Henric Bratt 1758 -1821

Henric Bratts violinkonsert finns på Youtube: Violinkonsert i G-dur

Henric var brukspatron från Rottneros, major vid Värmlands fältjägare, men inte minst violinist och kompositör. (Wikipedia)

Rottneros herrgård med spegeldammen.Han föddes på Rottneros i Värmland och övertog egendomen efter sin far med samma namn Henric Bratt (1725-1779) (Wikipedia). Sonen Henric hade nio syskon.

1784 sålde han sina andelar i bruket och flyttade till Nygård i Västergötland

Den nuvarande byggnaden som visas på bilden uppfördes under 1930-talet så herrgården ägdes av Svante Påhlsson (1882-1959).

 

 

 

 

 

Johan Tietrich Schoultz målning Slaget vid Svensksund.jpgSom 12-åring blev Bratt antagen som volontär vid Kongliga Nerikes-Wermlands regemente och inledde en militär karriär. År 1781 tog han avsked med kaptens grad. Henrik ingick i Jämtlands fältjägare under Sveriges krig med Ryssland 1788-1790. Bilden visar slaget vid Strasund.

1788 befann han sig i Stockholm som violinist i Kungliga hovkapellet; han gav också detta år en konsert med egna verk i Riddarhuset. På sommaren år utbröt krig med Ryssland och Bratt återgick i militär tjänst. Han tillhörde Savolaxbrigaden, där han enligt en samtida hävdatecknare ”utmärkte sig i striderna vid Parkumäki, Pumala och Pirttimäki, efter vilken sistnämnda affär han av konungen utnämndes till major i armén” år 1790.

År 1792 placerades han som ställföreträdande bataljonschef vid Värmlands fältjägarkår. 1794 tog han avsked ur armén. Samma år gav han ut Sex sonater för violin och basso, tillägnade kung Gustav IV Adolf.

Släktträdet

 

För: Alla Till sidan

2017-12-22

Ivan Bratt (1878-1956)