Danderyds Trygvegrupper

12 0

Fritextsök i tillgängliga texter:


Innehåll

2017-11-24

Danderyd näst mest inbrottsdrabbad

Villainbrotten har ökat med 53 procent mellan 1996 och 2016. 
Villaägarnas rapport visar att störst risk för inbrott i småhuset löper den som bor i Solna. Där drabbades 4,6 procent av småhusen av inbrott under 2016.

Danderyd var näst mest drabbad av inbrott 3,2 procent 2016. Snittet 2010-2016 var 2,5%. Under 2000-2009 var det inbrott i 1.3 % av småhusen i kommunen. Det var alltså en ökning med 91% från 2000-talet till 2100-2016.

Snittet för riket var 0,67 procent förra året. I Arjeplog, Berg och Åre polisanmäldes däremot inga inbrott alls under 2016. 

Under 00-talet var antalet inbrott i hela landet 10 700 per år. Hittills under 10-talet har i genomsnitt drygt 13 700 villainbrott polisanmälts varje år, en ökning med ca 3 000 villainbrott eller 28 %.

Inbrott i sitt hem är en stor integritetskränkning. Oron bland småhusägare utbredd. 24 % är oroliga enligt BRÅ:s nationella
trygghetsundersökning,1 NTU 2016. Av de boende i flerbostadshus känner 14% oro.

Risken att åka fast låg. Bara 4 % av villainbrotten personuppklarades
under 2016. Det är inte bara en låg siffra i sig, den är också låg jämfört
med andra brott. För alla brott var uppklarningsprocenten 13 %.3

Antalet anmälda brott minskade mellan 2015 och 2016, men kurvorna pekar uppåt över tid oavsett om man tittar på antalet inbrott i absoluta tal, per 100 000 invånare eller på inbrottsfrekvensen.

Uppgifterna är hämtade från Villaägarnas rapporte "Anmälda villainbrott i Sverige - Jämförelse mellan kommuner, mellan län och inom län". Den ena rapportförfattaren är Anna Werner som bor i Danderyd.

För: Alla Till sidan

2017-11-16

31 inbrott på 14 dagar

Brev till deltagare:

2017-11-15

Danderyd drabbas fn av en enorm inbrottsvåg. Från den 1 till 14 november har 31 inbrott skett i kommunen. Det är mer än två per dag. Och då har förmodligen inte alla inbrott rapporterats till mig.

I oktober slog polisen larm om mängden av inbrott. Under den månaden var det 12 inbrott. Så det är lätt att inse vilket helvete polisen har. Och givetvis alla de som drabbats av inbrott och är rädda för att det snart kommer att ske.

Så vi grannsamverkare har en mycket viktig uppgift. Därför är det glädjande att så många anmält sig. Den 25/9 hade 34 anmält sig. Nu är antalet 54! Så här är fördelningen på olika grupper:

 • Enebyberg: 5 st
 • Västra Danderyd 31 st.
 • Djursholm 2 st
 • Stocksund 1 st
 • Danderyds grannsamverkan 47 st
 • Totalt 54 st

Vad kan vi göra?

 • Se till att det sitter fräscha grannsamverkansskyltar runt grannsamverkan. Skyltar kan man beställa från Danderyd Information. Gamla fula skyltar vittnar om samverkan som inte fungerar.
 • Besöka grannarna och berätta om att inbrottsrisken kanske aldrig varit så stor tidigare.
 • Ta en promenad runt området och be grannarna göra det samma. Inbrotten görs när det inte finns personer i närheten.

Har du förslag på annat som kan göras direkt? Det är bråttom nu. Besök vår webb Danderyds Trygvegrupper. Där finns växande mängd information i syfte att stimulera och stödja kommunens grannsamverkare. Listor över inbrott publicerar jag på “min” grannsamverkans webb: Nora grannsamverkan.

Jag vill gärna veta mer om dig som anmält till till grupperna

 1. Leder, ansvarar eller är du kontaktperson för en grannsamverkan idag? Vilket område omfattar i så fall denna samverkan?
 2. Deltar du i en grannsamverkan?
 3. Har din grannsamverkan kontakt med polisen? Med kommunen?
 4. Eller vill du starta en grannsamverkan? Vill du ha hjälp av någon med erfarenhet?

Svaren på frågorna behåller jag för mig själv men sänd gärna några rader om grannsamverkan som jag kan publicera på webben.

Bästa hälsningar

Hans Iwan

För: Alla Till sidan

2017-11-12

Nora Danderyd grannsamverkan

Nora grannsamverkan har funnits i i flera decennier. Sedan några år är jag kontakperson mellan grannsamverkan och polis resp kommunen. Grannsamverkan avgränsas av vägarna Noragårdsvägen, Danarövägen, Skogsviksvägen och Kvarnparksvägen. Området är alltså bara en liten del av Nora, men vi har inte - hittills - hittat ett bättre namn. Ett nytt namn är nödvändigt också för att personer i Nora kommun ibland tror att vi verkan i deras kommun.

I vår grannsamverkan ingår ett 30-tal villor. Min uppgift är att vidarebefordra de upplysningar jag får från polisen, ofta anpassat till området. Det gör jag via epost. Tyvärr är det svårt att få alla att meddela sina epostadresser, så denna väg når jag bara drygt hälften.

Jag har ordna med möten några gånger som varit väl besökta. Dragplåstret har varit vår populära polisman Mats Hessler som pratar om brottsligheten i kommunen på ett underhållande sätt. De tips han ger är värdefulla.

Kommunen har ordnat ett möte med grannsamverkorna som jag deltagit i. Vid det tillfället presenterade några personer systemet och tjänsten Trygve. Kommunen har också en patrullerande grannsamverkansbil som körs av frivilliga.

Nora grannsamverkan har en webb som drivs med samma programvara som denna webb.

/Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.com

För: Alla Till sidan

2017-10-16

Webb för användare av Trygve

I Danderyd finns det flera Trygve-grupper. Trygve är "Sveriges största trygghetsnätverk. Digital samverkan mellan grannar, organisationer och myndigheter." Detta nätverk har bl.a. funktioner för stöd av grannsamverkan.

Avsikten med denna webb är att komplettera Trygve med nya funktioner. Detta system används sedan några år tillbaka av grannsamverkan i en del av Nora i Danderyd. Området avgränsas av Danarövägen, Skogsviksvägen, Kvarnparksvägen och Noragårdsvägen. En del texter kommer att publiceras såväl här som i "Nora-webben".

För: Alla Till sidan

2017-10-03

Smart DNA

Leif Svensson  har ett företag Smart DNA som erbjuder produkter som skyddar mot stöld. Leif ingår i den grannsamverkan Nora Danderyd som jag ansvarar för.

SmartDNA används för att osynligt märka värdeföremål, verktyg, maskiner, bilar, båtar, metaller, konst etc. SmartDNA kallas också för MärkDNA eller DNA-märkning.

Genom företagets databas kan Polisen spåra stöldgods och ägaren kan återfå gods. Genom dekaler och skyltar så förebyggs stöld och inbrott.

SmartDNA är ett patenterat säkerhetsskydd som har kvalitetssäkrats och godkänts av Polisen och Rikspolisstyrelsen (RPS) samt Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), f d Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).

För: Alla Till sidan

2017-11-16

Villainbrotten minskade under sommaren

Sommarens brottsstatistik visar på att bilinbrotten har ökat jämfört med samma period förra året. Inbrotten har däremot minskat.

Villa- och lägenhetsinbrotten minskade under sommare. Antalet inbrott stannade på 57, detta trots att det i juni var hela 35 stycken. 2016 gjordes 78 inbrott under sommarmånaderna.

– Vi fortsätter att jobba mot inbrotten. Även om gått de ner kommer vi inte sluta bedriva arbete mot inbrott. Det kan vara trafikkontroller med målade fordon som förebygger genom att vi är synliga i området, säger Alexander Antonian.

Inbrotten minskade under sommaren

Inbrotten minskade under sommaren
För: Alla Till sidan

2017-11-16

En ilsken person vid namn Bosse

En ilsken person vid namn Bosse och som uppgav sig vara journalist har ringt mig om angående Trygve-grupperna.

Först ogillande han att jag skrivit att vi har en inbrottsvåg. Det var mycket värre förra året hävdade han. Jag får väl kolla den uppgiften

I samtalet tydliggjorde jag att jag inte har någon annan relation till företaget Trygve/United Eyes AB annat än som användare av deras programvara.

Min avsikt med att skapa Trygvegrupper för kommunen och dess delar är att stimulera och stödja bildande av grannsamverkor. Syftet är det samma med denna nystartade webb.

De Trygve-grupper jag startat är inte tänkta att fungera som grannsamverkor utan som ett för sätt för intresserade att komma i kontakt med varandra för att kanske starta en gransamverkan. Med eller utan Trygve. Och kanske stimulerar detta också erfarenhetsutbytet.

Min erfarenhet från en grannsamverkan som är väl stor (45 hushåll) är att det är viktigt att begränsa omfattning till grannar som har en naturlig relation till varandra.

Bakgrunden till att jag skapade dessa grupper har jag beskrivit tidigare här på webben.

För: Alla Till sidan

2017-11-15

MärkDNA förebygger bostadsinbrott

Smart DNA

MärkDNA är ett samlingsnamn på en typ av märkning som kan användas i brottsförebyggande syfte, men även vid brottsutredning.

Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA och vätskan penslas på värdesaker, ungefär som nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål.

MärkDNA förekommer idag i sprinklersystem på banker, värdedepåer, värdetransporter, butiker, lager, fordon eller på värdeföremål i hushåll. Det är en modern stöldskyddsmärkning som är flexibel och ger en spårbarhet som avskräcker kriminella.

MärkDNA

 • kan appliceras på värdefulla ägodelar utan att de förstörs eller minskar i värde.
 • är spårbart.
 • kopplar samman föremålet med dess ägare.
 • gör föremål oattraktiva på hälerimarknaden.
 • avskräcker tjuven från att gå in bostäder och stjäla värdeföremål.
 • är en billig och enkel åtgärd att skydda privata värdeföremål.

MärkDNA löser inte alla inbrottsproblem men är ett utmärkt komplement till andra inbrottsskyddande åtgärder.

(Text från Polisen)

För: Alla Till sidan

2017-11-12

Varning - skum skåpbil siktad!

Tusentals svenskar är med i grannsamverkansgrupper på Facebook. Syftet är att öka tryggheten och minska brotten - men fungerar det? Eller ökar oron?

SR1 sände i maj 2016 ett program om grannsamverkan i programserien Ett kluvet land. Grundtonen i programmet är lätt kritisk, men det är klart att samverkan mellan grannar ibland kan skapa problem. Programmet tycler jag i alla fall är värt att lyssna på.

För: Alla Till sidan

2017-10-16

Inbrott Mörbylund

Inbrott i lägenhet.

Mörbylund, Danderyd 2017-10-13 kl 14.00 – kl 19.30

Lägenheten finns i markplan. Okända gärningspersoner har berett sig tillträde till lägenheten genom att bryta upp altandörren. Lägenheten genomsökt. Man har tillgripit smycken.

För: Alla Till sidan