IT-hjälpen

2017-07-31

Varning för Battery Doctor!!!

Går det att undersöka ett mobilbatteris kvalitet? Toms guide (en webb jag har stort förtroende för) rekommenderar Battery Doctor som finns både för Android och Iphone/IOS och är gratis (dvs annonsfinansierad). Vad gör programmet? Bäst att installera och kolla hur det funkar.

Doktorn första funktion “optimerar”. Det låter fint, men jag vet inte vad programmet gör. Det rapporterar en enormt utökad batteritid som knappast kan vara sant.

Nästa funktion innebär att programmet rapporterar när batteriet är fulladdat. Det är en bra funktion då batterier inte mår bra att vara kopplade till elnätet när batteriet är fullt. För att kunna varna så vill programmet kunna sända “message”. När jag säger ok till det kommer programmet med denna begäran:

Det är givetvis helt galet att gå med på något sådant så jag avbryter.

Bäst att kolla vilka rättigheter programmet begärde - och som jag godkände - vid installationen. Här är de:Godkänner man detta så kan programutvecklaren kan inte bara ta över mobilen när de vill utan har också tillgång till uppgifter om personerna omkring en. Hur kan någon acceptera detta? Hur många har läst kraven?

class="code">Nej det programmet vill jag inte använda. Det åker ut.

Vem är det som vill ha alla dessa uppgifter? Företaget heter Cheetah Mobile Inc. Företaget och har inte gått så lysande de senaste åren.

Det låter som om företaget är amerikanskt, men oj vad man kan bedra sig. Cheetah är kinetiskt med huvudkontor i Bejing. Företaget mobila appar har mer än 634 miljoner aktiva användare i januari 2017!

Företagets appar tränger djupt in i mobiltelefonerna. Jag är övertygad om att den politiska ledningen i Kina när som helst kan få igenom ett krav på att företaget ska komplettera sina produkter med virus och annat otyg. Tänk tanken att 634 datorer helt plötsligt stannar.

Hur tar man reda på programutvecklarnas krav?

Det är inte så svårt. På Android gör man så här:
Klicka på Google Play, sedan Installerade appar, sedan på appens namn, sedan längst ned på Behörighetsinformation.

Till Alla

Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.