IT-hjälpen

2017-07-31

Ny mobiltelefon?

Jag funderar på att köpa en ny mobiltelefon. Min nuvarande Samsung Note 3 krånglar, men det kan bero på batteriet som kan bytas ut. Glaset är sprucket men det har jag vant mig med. Däremot är det irriterande att Samsung inte uppdaterat Android till senaste version. Idag har den version 5.0 och senaste versionen är 7.1. Note 3 lanserades 2013 så kanske finns det nu någon bättre telefon.

Hela specen för min nuvarande Note 3 finns här.

Ett tag lutade jag åt HTC som har 14 produkter med Android 6.0 och senare. Men bara fyra har bättre skärmupplösning än den jag har nu. Note 3 har 1080x1920 pixlar och de fyra från HTC har 1440x2560 pixlar. Det är bara en HTC som har uttag för hörlurar vilket är ett måste för mig. Men denna modell har batteri som inte kan bytas ut, vilket är helt orimligt. Så HTC är inget alternativ för mig.

Apple då? Inget alternativ. Jag har använd Android sedan systemet kom och vill kunna styra och ställa med telefonen. Dessutom är Iphone alltid väldigt dyra. Dessutom finns det redan en Iphone-användare i huset så jag kan lära mig en del om IOS.

Jag testar Huawei, Samsung och LG. Då finns det 109 modeller med Android 6.0 och senare och som har en skärm mellan 5 och 6 tum. Dock uppfyller endast 22 av dem kravet på utbytbart batteri. Alla dessa klarar 4G och har hörlurskontakt.

Pixeltäthet är viktigt. Nu har jag 386 PPI, (punkter per tum). Då jag inte vill ha en sämre upplösning så återstår nu bara 13 produkter.

En mobil är numera lika mycket kamera som telefon. Idag har kameran 13 megapixlar. Det klarar alla återstående mobiler. Lika viktigt är det med sensor som fångar bilder, men tyvärr saknas denna uppgift. Upplösningen vid filmning är i min nuvarande telefon 4096x2160 (4K) pixlar. Och det klarar faktisk bara en enda telefon: LG G3 D855 16GB.

Men 16GB är alltför lite. Idag har jag det dubbla. Det betyder mycket då operativsystemet lägger beslag 6 GB. Vid 16GB återstår alltså 10 GB, men vid 32GB återstår 26GB för lagring av program och data som bilder, ljud och texter.

Dock har LG klart bättre upplösning, inbyggd trådlös laddning, utbyggbart minne till hela 128GB, Android 6. Priset är ca 3.000 kr, vilket är lågt i denna klass av telefoner. Hela jämförelsen mellan Note 3 och LG finns här.

Funderar du på att byta telefon? Här gärna av dig så kan vi leta tillsammans.

Till Alla

Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.