IT-hjälpen

2017-05-15

Google mail varnar: Osäkert vem som är avsändare

Ibland visar Google mail varningar i inkommande post:

Gmail kunde inte verifiera att meddelandet faktiskt skickades från telia.com (och inte från en spammare).  Läs mer

Vad betyder frågetecknet och varningstexten?

Google: "Om ett frågetecken visas bredvid avsändarens namn är meddelandet inte autentiserat. Det innebär att Gmail inte vet om meddelandet faktiskt kommer från den person som ser ut att ha skickat det. Om du ser detta ska du vara försiktig med att svara eller ladda ned eventuella bilagor."  (Se Kontrollera om Gmail-meddelandet har autentiserats)

När det finns ett frågetecken så klicka på nedåtpilenunder avsändarens namn. Om något av följande visas är meddelandet autentiserat:
  • rubriken Skickat av och domänens namn, t.ex. google.com.
  • rubriken Signerat av och avsändardomänen
Om meddelandet inte är autentiserat visas ett frågetecken bredvid avsändarens namn. Om du ser detta ska du vara försiktig med att svara eller ladda ned eventuella bilagor.

E-postmeddelanden kan autentiseras med SPF eller DKIM.
  • SPF anger vilka värdar som får skicka meddelanden från en viss domän genom att skapa en SPF-post.
  • DKIM innebär att avsändaren signera e-postmeddelanden elektroniskt på ett sätt som kan verifieras av mottagarna med en offentlig nyckel.

Om en betrodd källa har skickat ett e-postmeddelande som inte är autentiserat kontaktar du personen eller företaget som skickade meddelandet. När du kontaktar personen eller företaget skickar du med en länk till den här hjälpsidan, så att de kan läsa mer om hur de autentiserar sina meddelanden.

Om meddelandet du skickade levererades med ett frågetecken (?) bredvid din e-postadress var meddelandet inte autentiserat.

Meddelanden måste autentiseras för att de ska klassificeras korrekt. Det är dessutom mer sannolikt att meddelanden som inte är autentiserade avvisas. Eftersom spammare också kan autentisera e-postmeddelanden är inte autentiseringen i sig tillräcklig för att garantera att meddelandena levereras.

Google mail består av vanliga tecken och kan inte innehålla virus. Det kan däremot bilagor. Google söker därför efter virus i in och utgående post och varnar om något upptäcks. Men givetvis finns det virus och annan malware som Google inte upptäcker.

Läsa mer

Till Alla

Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.