IT-hjälpen

2017-04-16

IT-hjälpen, brev 2

Det tog längre tid än jag trott att bli klar med brev 2, men nu är det här. En anledning är arbetet med IT-hjälpens webb.

Är det något om IT du vill veta? Det är bara att svara på detta brev. Det jag inte vet tar jag reda på.

/Hans Iwan

PS Vet du vad påskägg är? Svar

Stor uppdatering av Windows 10

En stor uppdatering av Windows började distribueras 14 april. Namnet är  Windows 10 Creators Update.  För dem som har Windows 10 Home kommer uppdateringen antingen man vill det eller inte. De med professional kan välja om och när att göra uppdateringen. 

Om säkerhet, del 1

De vanligaste frågorna jag får gäller virusskydd och backup. Det är två viktiga områden inom det vida säkerhetsfältet. Min ambition är att skriva flera texter om säkerhet och börjar nu med risker och produkttyper.

Foxit - utmärkt för att skriva och läsa pdf-filer

Det finns massor av bra programvaror som är helt gratis. Dem ska jag tipsa på. 

Ett riktigt bra första tips är Foxit Reader. Det är ett program för att skriva och läsa pdf-filer. Jag föredrar Foxit fram Adobe Reader, som skapade pdf-formatet. Foxit finns för Windows, Android och IOS (=Iphone/Mac)

Scribus - ett avancerat verktyg för att göra trycksaker

Scribus är ett gratis verktyg för att skapa skrifter. Jag har just installerat det och har alltså inte egna erfarenheter än, men en recension kommer. Det verkar dock kräva ganska goda kunskaper både om IT och layout.

Program för hantera lösenorden

A better way to manage your passwords, explained with a cartoon...

Detta är en riktigt trevlig och lättläst text - rikt illustrerad. Den förklarar varför man bör använda lösenordshanterare. Det är ett program som skapar mycket krångliga lösenord och svarar för inloggningen på de webbar man brukar besöka. 

Tidigare brev

IT-hjälpen, brev 1

Till Alla

Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.